Een nieuwe brandweerkazerne in Wilrijk

Status
Opgeleverd op 15 februari 2019

Opdrachtgever
AG Vespa

Team
Architect: Happel Cornelisse Verhoeven – Bart van der Zalm
Brandweer Zone Antwerpen: Frank Verbunt
Ingenieur stabiliteit: Vervest (Bas Vervest)
Ingenieur technieken: SB Heedfeld (Paul Jaspers)
dhulst’

Houten brandweerkazerne als statement

Om de interventietijd bij brand en andere incidenten in het zuiden van Antwerpen en omliggende gemeenten drastisch te verlagen, wilde de Antwerpse brandweer een eigen, ecologisch gebouwde kazerne in Wilrijk. Een kolfje naar de hand van dhulst’.

De architecten kozen voor een herkenbaar en functioneel ontwerp. De gevel in verglaasde rode baksteen verwijst zowel naar de industriële architectuur van traditionele brandweerkazernes als naar de huizen in de buurt. En met de grote ramen langs de straatkant wil de brandweer zich transparant opstellen naar de buren toe.

Er werd veel aandacht besteed aan een vlotte circulatie. De brandweerwagens rijden aan de voorzijde naar buiten en langs de oefenkoer aan de achterzijde opnieuw naar binnen. Dit beperkt de overlast voor de buurt.

Men trok ook volop de ecologische kaart, met onder anderen een zonneboiler, zonnepanelen en regenwaterrecuperatie.

Het gelijkvloers, dat de garage en de werkruimtes huisvest, is robuust uitgewerkt in beton. De verdiepingen, die bestemd zijn voor kantoor- en woonfuncties, zijn opgebouwd uit geprefabriceerde CLT-elementen met uitstekende waarden qua thermische isolatie. Het hout geeft de leefruimtes bovendien een eigentijds huiselijk karakter. Het gebruik van hout in een ontwerp voor een brandweerkazerne is ook een mooi statement. het is dus perfect mogelijk om in hout te bouwen en te voldoen aan alle brandeisen.

“Het is niet de eerste keer dat we met CLT werkten. Deze brandweerkazerne was echter geen routineopdracht. Zo moest vooraf in de prefabelementen de nodige ruimte voor alle technische leidingen, ventilatiekanalen, schakelaars en stopcontacten voorzien worden, en dat uiteraard op de vereiste plaatsen.”

Projectleider Pieter De Weerdt

Ook de gevelbakstenen vergden een uitgekiende aanpak. Aan de raamopeningen is ook hun smalle zijkant zichtbaar. Doordat de gevelstenen geglazuurd zijn, konden we ze niet op maat afslijpen, want dan zou de kleur afwijken van die van de andere stenen en vlakken. Het was zaak om telkens nauwkeurig uit te tellen hoeveel stenen van welk formaat we nodig hadden.” 

Een minutieuze werfvoorbereiding bleek de key tot succes te zijn in het verhaal van prefabbouw. We hebben bij dhulst’ dan ook een BIM-modelleur aangeworven die voortaan elk project uitwerkt in 3D en ervoor zorgt dat de verschillende plannen perfect op elkaar worden afgestemd.