Cohousers gezocht in Lier!

In het historische Kluizenklooster in hartje Lier verrijst een indrukwekkend cohousingproject, waarvan de zongerichte kloostertuin overloopt in de vernieuwde Normaalschoolsite. De bewoners van de 12 aparte woonunits zullen er beschikken over allerlei ruime gemeenschappelijke delen rondom de imposante oude kloostergang, zoals een polyvalente leefruimte met keuken en buitenterras, een coworkingruimte en een logeerkamer. De totaalrenovatie volgt een doorgedreven duurzame aanpak in het beschermde erfgoedkader. De Kluis verdient zonder twijfel het label ‘wonen met karakter’. Zin gekregen om te cohousen? Er zijn nog 3 units te koop!

Straf erfgoed meets duurzaamheid

dhulst’ is algemeen aannemer van de renovatie én mocht tekenen voor 3 van deze units, een primeur in onze cohousinggeschiedenis! Met stokpaardjes als ecologie, innovatie en straffe architectuur was De Kluis ons dan ook helemaal op het lijf geschreven.

De Kluis maakt deel uit van Het Academisch Kwartier, een ambitieus Liers stadsvernieuwingsproject met groene publieke pleinen, luxueuze duplexappartementen in de vroegere klasklokalen, buurtwinkels, horecazaken én een broedplaats voor startende ondernemers en creatievelingen. Leuk weetje: dhulst’ stond ook in voor de verbouwingswerken van restaurant Neon dat in februari zijn deuren zal openen op de site!

@ Meta

“De polyvalente ruimte in de oude kloostergang met z’n prachtige stenen vloer is een absolute eyecatcher”

Tinne Beirinckx, bewoner van het eerste uur en enthousiaste cohouser, stond mee aan de wieg van het woonproject. Tinne: “Jaren geleden, als jong koppel in ons eerste appartement nabij de markt van Lier, konden we ervaren hoe fijn het is om te wonen in een historisch pand en om een prachtige tuin te delen met andere bewoners. Denk: spontane apero’s die vaak overgingen in barbecues, feestjes in de statige inkomhal als het regende en vooral, volop genieten van opvallend rustig wonen in het hart van een stadje als Lier. Dat zoeken naar meer verbinding zat er toen al in en dan is cohousen een ideaal concept. Je hebt alle nodige privacy, met toch het gevoel dat je méér woonkwaliteiten krijgt.”

Kloostertuin XL

“Toen De Kluis op ons pad kwam, was het een kans die we niet konden laten schieten. Na heel wat onderzoek, vergaderen en toegegeven, ook veel dromen, werden onze plannen eindelijk goedgekeurd en konden we van start gaan. Eén van de vuistregels bij cohousing is: zorg ervoor dat je gemeenschappelijke ruimte zich op de mooiste plek van de site bevindt. Bij ons zijn dat de polyvalente ruimtes aan de oude kloostergang geworden, met z’n prachtige authentieke stenen vloer en monumentale houten trap.

In dit project heeft iedereen zijn eigen huis of appartement met alles erop en eraan, en krijg je daarbovenop nog veel meer. Zo voorzien we een gastenkamer voor logees, is er een grote keuken om professioneel te koken naast de leefruimte, een coworkingspace en als ultieme troef is er onze gemeenschappelijke tuin van 1200 m²! Het sprak voor zich dat we 100 % zouden gaan voor duurzaamheid, met ecologische bouwmaterialen, zoals isolatie met kalkhennep en cellulosevlokken, het gebruik van leem, een uniek, collectief systeem van verwarmen met geothermische warmtepompen, zonnepanelen op onze fietsenberging én een deelwagen.”

“De prachtige grote zomereik verplaatsten we integraal, een heus huzarenstukje dat minutieus werd voorbereid”

Er is genoeg voor iedereen

“Goede afspraken maken goede vrienden, dus we hebben bewonersvergaderingen waarbij we de taken verdelen naar behoren en volgens ieders talent. Iedereen is welkom, al wordt er uiteraard wel engagement verwacht als je instapt.

Ons eerste wapenfeit als toekomstig bewonersteam, was het verplaatsen van een prachtige 35-jarige zomereik van zo’n 7 ton naar een plek 6 meter verderop in de tuin. Een pittige reddingsactie – hij stond pal op het tracé voor een nieuw verbindingspad voor fietsers en voetgangers dat niet kon wijken – en een heus huzarenstukje, dat minutieus werd voorbereid.”

De wijk

Het is hier in hartje Lier rustig wonen, dichtbij nieuw natuurgebied, de tekenacademie, het Spui en de herbestemde Normaalschool. En we horen nog helemaal bij de toffe, oude arbeiderswijk het Looks, op wandelafstand van de Nete.

Focus op duurzaamheid

Energieproductie en -verbruik wordt hier volop geoptimaliseerd dankzij de collectieve geothermische installatie die de verwarming in alle units individueel aanstuurt, door de energiezuinige vloerverwarming en de ecologische dakisolatie. Zonnepanelen zorgen op hun beurt voor de elektriciteit die de geothermische installatie aanstuurt.

Je leest het goed: hier wordt geen gas meer gebruikt! Deze toekomstgerichte energievoorziening beschermt de bewoners tegen sterk schommelende gas- en elektriciteitsprijzen.

Al gehoord van… de erfgoedlening?

De Kluis staat geregistreerd als erfgoed en dat betekent dat je als koper een zeer voordelige erfgoedlening kunt aanvragen bij PMV, Participatiemaatschappij Vlaanderen.

De voordelen
Vaste interestvoet van 1%, commerciële lening: geen hypotheek nodig.

Voorwaarden
Maximumbedrag: € 250.000, eigen inbreng van 20%, looptijd: 3-20 jaar.

Meer gedetailleerde informatie vind je hier.

Te koop: 3 unieke units

Unit 6 (70 m²): Een kleine, maar heel mooie doorzonwoning, waar het licht prachtig binnenvalt door de ramen voor- en achteraan. Dankzij de hoge ruimte en z’n historische gewelven voél je het kloosterhart hier kloppen. Je kijkt uit op de kerk en de tuin en hebt een eigen terras. Ideaal voor een alleenstaande of een jong koppel.
Plan unit 6

Unit 12 (76 m²): Een tof appartement onder het dak, dat grenst aan de wijk Looks. De vier prachtige, grote dakkapellen vangen het licht de hele dag lang. De imposante nok reikt tot 4 meter hoog. Er is één grote slaapkamer, die je ook kunt opdelen in twee. Bereikbaar met de lift.
Plan unit 12

Unit 1 (110 m²): Met z’n driehoekige vorm een heel bijzondere woning, waar we bij de totaalrenovatie elke vierkante centimeter optimaal hebben benut. De vele ramen langs de straatkant trekken het licht volop binnen. De achterzijde verbindt je met de tuin op het zuiden.
Plan unit 1 – gelijkvloers
Plan unit 1 – 1ste verdieping
Plan unit 1 – 2de verdieping

Inplantingsplan De Kluis
Plan gemeenschappelijke ruimte

De oplevering is voorzien voor de eerste helft van 2024.

Interesse?

Contacteer ons op info@dhulst.be en info@bouwteamdekluis.be voor een afspraak.

Fotogalerij