Status
Opgeleverd in februari 2019

Opdrachtgever

Pegode, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

Team
architectenbureau Enofstudio, dhulst’

Foto’s
© Enofstudio

Een warme thuis voor cliënten van Pegode

Pegode is een vzw die mensen met een fysieke en mentale beperking ondersteunt. Dat doen ze sinds kort vanuit hun gloednieuwe dagcentrum in het groene Waarloos, gebouwd door de dhulst’ bouwhelden.

Het dagcentrum is met z’n 1.100 vierkante meter gelijkvloerse oppervlakte maar liefst drie keer ruimer dan de vorige locatie en een pak toegankelijker voor rolstoelgebruikers.

“Het belangrijkste voor Pegode was om een functioneel gebouw neer te zetten waar comfort en veiligheid primeren, en dat binnen een vooropgesteld budget. Daarom moesten we geregeld afwijken van de oorspronkelijke plannen en op zoek gaan naar goedkopere alternatieven.”

Zo werd we de PU-gietvloer om budgettaire redenen aangepast naar een gepolierde betonvloer. Door de gladde afwerking is deze ideaal voor mensen in een rolstoel. Ook de plannen voor het dak zijn gewijzigd: de houten balken werden vervangen door een goedkopere staalstructuur met sandwichpanelen.

Soep & kaarsen

Het dagcentrum heeft een grote polyvalente ruimtedie dienstdoet als onthaalplek en pauzeruimte met sofa’s, wandkasten, schemerlampen en wat groen. Daarnaast zijn er ateliers voor de activiteiten van de cliënten: in de nieuwe keuken wordt verse soep gemaakt die nadien met een bakfiets wordt rondgebracht, er is een kaarsenatelier, een pc-lokaalen zelfs een eigen radiostudio. 

Flexibele ruimte

De polyvalente ruimte is voorzien van akoestische schuifwanden die ervoor zorgen dat de zaal makkelijk en snel ingedeeld kan worden al naargelang de wensen van de gebruikers. Het is de bedoeling dat in de toekomst het dagcentrum ’s avonds en in het weekend ter beschikking gesteld kan worden van plaatselijke verenigingen en buurtbewoners.