Nieuwbouw woonzorgproject

Status
Opgeleverd

Opdrachtgever
Vzw De Ark Antwerpen

Team
Atelier 4
Bast
dhulst’

Foto’s
© Johnny Umans

De Ark, nieuw bio-ecologisch woonzorgproject in Boechout

De Ark is een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking die samen leven, werken en wonen. Voor haar leefgroep in Boechout zocht de Ark Antwerpen een nieuwe voorziening. Na 20 jaar was hun oude foyer in de Sint-Gabriëlstraat niet meer aangepast aan de noden van de bewoners. Zo lag geen enkele slaapkamer op het gelijkvloers en bleken de meeste ruimtes niet volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De architecten van Atelier 4 en de ingenieurs van Bast tekenden de blauwdruk voor de nieuwe site uit met onder meer houten gevels geïnspireerd door de boeg van een ark. De nieuwbouw oogt nu niet alleen moderner, het geheel is ook groter waardoor de capaciteit van de groep kan uitbreiden. Er zijn nu 2 extra kamers en het gebouw voldoet ook aan de huidige eisen voor brandveiligheid.

De Ark Boechout voorgevel dhulst' houtskelet project

“De Ark is een laag-energiewoning in houtskeletbouw. Alle materialen werden gekozen op basis van ecologische overwegingen. Zo vervangen schelpen op volle grond de betonnen draagvloer op een groot deel van de oppervlakte.“

Jan Pelckmans, junior projectleider dhulst’

De look binnenin de leefruimte is afgewerkte ruwbouw: houten poutrels steunen op een metalen pilaar in het midden. De binnenmuren zijn in kalkzandsteen in plaats van snelbouw of betonblokken. Voor de vloerisolatie koos men kurk en de wanden en daken zijn gevuld met cellullosevlokken. Op het dak prijken zonnecollectoren en het gebouw recupereert regenwater waarbij overtollig water via een infiltratiebekken verdwijnt.