Uitbreiding bestaande sporthal met nieuwbouwgedeelte

Status

Opgeleverd september 2019

Opdrachtgever

Stad Lier

Team

Architectengroep A4

Architecten Van Besien – Van Noten

Studie10 Ingenieursbureau bvba

dhulst’

Foto’s
© Hugo Van Beveren

’t Spui, een nieuwe sporthal voor Lier

De stad Lier vroeg aan dhulst’ om in een Design & Build-formule de oude sporthal op de Louis Zimmer site uit te breiden met een nieuwe turnhal, dansstudio’s, een onthaalruimte en een polyvalente zaal.

 

Deze moderne infrastructuur moest naadloos aansluiten op het oude gebouw. Binnen een strak budget moest een sporthal ontworpen worden die het gevoel van een ‘blikken doos’ oversteeg.

De omgeving was de inspiratiebron voor de mooie nieuwe voorgevel. Het dak in zaagtandprofiel verwijst naar de oude werkhuizen van de school op de site. De oude en de nieuwe sporthal zijn verbonden door een mooie luifel die eenheid creëert tussen beide gebouwen.

De gelijkvloerse verdieping kreeg een indrukwekkende gymhal, volledig uitgerust met turntoestellen en valputten. De polyvalente ruimte is een multifunctionele zaal die voor verschillende doeleinden kan ingezet worden. Op de eerste verdieping zijn er twee danszalen met opvouwbare akoestische wand en een tribune met fenomenaal uitzicht op de gymzaal.

“Voor de afwerking werd gekozen voor duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen: betonnen metselwerk, binnen- schrijnwerk uit duurzaam hout en vijf grote dakbalken in gelamelleerd hout die de aanblik van de sportzaal verzachten.”