Collectief woonproject met drie stadsloften

Status
Opgeleverd 2017

Team
Stramien cvba
Mouton
dhulst’

Foto’s
© Johnny Umans

Falcon 31, collectief woonproject in een oude koffiebranderij

Na de recente opwaardering nodigt het volkse Falconplein weer uit om te wonen. Onze opdrachtgever kocht er samen met 2 andere gezinnen deze oude koffiebranderij met een schitterende historische voorgevel.

Het pand werd in 1893 opgetrokken als magazijn en winkel voor koffiehandel Coosemans. Na een hevige brand kwam het leeg te staan. De historische voorgevel en typische houten vloeren liepen daarbij schade op.

Elk gezin neemt één verdieping voor zich en bouwde deze om tot een ruim en hedendaags appartement. Waar mogelijk werd de oude houtstructuur geïntegreerd in het interieur. De centrale patio bleef behouden en zorgt voor extra daglicht in de woonruimten.

De historische voorgevel is integraal hersteld. Tenslotte kreeg de bovenverdieping een extra duplex als teruggetrokken dakvolume. De buitengevels van het dak zijn met geoxideerd koper bekleed en sluiten naadloos aan bij de lichte natuursteen van de voorgevel.

dhulst project Falcon 31

“Ons team had een aangenaam en warm contact met de bouwheren. Omdat de drie gezinnen er zelf zouden gaan wonen, was hun betrokkenheid groot. Het hele proces is vlot en zonder veel stress verlopen.”

De authentieke houten vloeren voldoen aan de geluidsnormen. Akoestische stroken met daarop een extra zwaluwstaart-betonvloer dempen het geluid van de bovenliggende bewoners.

Aan de achtergevel zijn de restanten van de afgebrande koffiebranderij vervangen door terrassen die uitgeven op het binnengebied van woonproject Falconhoven dat in volle ontwikkeling is.