Reorganisatie en uitbreiding van de Dierenkliniek Randstad in Borsbeek

Status
Opgeleverd december 2017

Opdrachtgever
Dierenkliniek Randstad in Borsbeek

Team
Architect Herbert Lens
dhulst’

Foto’s
© Tim De Backer

De dierenkliniek van Borsbeek, een beestig leuk project

Wegens intensief gebruik was de Dierenkliniek in Borsbeek aan een grondige vernieuwing én uitbreiding toe. Het was al de derde keer dat dhulst’ voor deze dierenkliniek mocht (ver)bouwen, en daar kwamen de nodige uitdagingen bij kijken: een dierenkliniek is immers 24 uur per dag, 7 dagen op 7 open voor bezoekers en spoedopnames.

Tijdens het (ver)bouwen moest er rekening gehouden worden met de zieke dieren op het vlak van veiligheid en comfort: de stroom mocht niet uitvallen, geluids- en stofhinder moesten tot een minimum beperkt blijven en de planning moest nauwgezet opgevolgd worden zodat de kliniek haar activiteiten zonder problemen kon verderzetten.

In een eerste fase werd een deel van het oude gebouw afgebroken. Het uitvallen van de stroom moest te allen tijd vermeden worden, omdat er dieren werden geopereerd én een plotse stroomuitval de CT-scan zou kunnen beschadigen. Na de afbraak kon een nieuwe vleugel tegen het bestaande gebouw worden gezet. In een latere fase werd ook het bestaande gebouw gerenoveerd.

Omwille van het comfort en de veiligheid werd binnenin gekozen voor functionele materialen en slimme oplossingen, zoals

  • antisliptegels voor wankele dierenpootjes;
  • vloerverwarming voor koude en vermoeide pootjes na de operatie;
  • bolvormige krukken aan de binnenkant van de deuren om ontsnapgrage pootjes te slim af te zijn;
  • hellende vloeren onder aan de dierenhokken. Als dieren urineren in hun hok, loopt die urine automatisch via een goot in de riolering en blijft de geurhinder beperkt.

“In een renovatiefase kom je altijd onverwachte dingen tegen. Deze moesten zo snel mogelijk opgelost worden zodat de kliniek te allen tijde open kon blijven en de vooropgezette planning aangehouden kon worden”

De centrale gang van bijna 50 meter lang verbindt het oude en het nieuwe gebouw. In die gang bevinden zich o.a. de apotheek, de kine-ruimtes, operatiezalen, zalen voor tandheelkunde… In het midden van het gebouw is er plek voor dagopnames van katten en honden. De volledig nieuwe inkomhal, die nu ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, werd bekleed met bamboe en is praktisch ingericht.

Vanuit ecologisch standpunt werd gekozen voor regenwater om toiletten en lokalen voor dagopnames te reinigen en de hondenweide te besproeien. De oude dierenhokken werden vakkundig gedemonteerd en hergebruikt door Animal Care Espana, een Spaanse vrijwilligersorganisatie die zich inzet tegen hondenmishandeling.