Nieuwbouw 40 appartementen

Status
Opgeleverd maart 2021

Opdrachtgever
Lierse Maatschappij voor de Huisvesting cvba

Team
bob 361 Architects
Concreet
Studiebureau RCR
dhulst’

Foto’s
© Hugo Van Beveren

Drie rode nieuwbouwblokken met 40 sociale appartementen voor Lierse Maatschappij voor de Huisvesting cvba

De vraag

“Drie nieuwe sociale woonblokken met 40 appartementen en de aanleg van een buurpark”

De Lierse Maatschappij voor Huisvesting cvba bouwt en renoveert betaalbaare huisvesting om te verhuren aan mensen met een laag inkomen. Voor dit woonproject wilden ze 40 sociale appartementen laten bouwen met een gemiddelde oppervlakte van zo’n 80 m2 en twee slaapkamers, in de Lierse tuinwijk, op de plaats waar vroeger vijf verouderde flatgebouwen stonden. Ook de parkeerzones moesten uitgebreid worden met 40 parkeerplaatsen, met achter het gebouw een buurpark.

Het gebouw

“De opengaande delen van de ramen kregen een goudlook, een tof accent dat mooi contrasteert met de rode gevelsteen”

Het gebouw bestaat uit drie blokken, die onderling verbonden zijn door een loopbrug, waardoor het vanop straat als één harmonieus geheel wordt gezien. De rode gevelsteen heeft witte accentvlakken tussen de blokken, met overal grote witte aluminium ramen, afgewisseld door gouden kaders voor de opengaande delen. Die gouden toets zorgt ervoor dat de rode facade met z’n witte ramen subtiel wordt gebroken, met een rappel in wit dankzij de strakke witte balustrades die je overal ziet aan de loopbruggen en buitengangen.

Het claustra metselwerk -met z’n ‘gaatjes’ in de gevel die zorgen voor lucht en licht- komt zowel terug in de terrassen van de eerste verdieping, als in de gevels op het gelijkvloers waarachter de twee fietsenbergingen zich bevinden, met in totaal plaats voor zo’n 112 fietsenstalplaatsen.

Blok A heeft twaalf appartementen, blok B veertien en blok C twaalf, waarvan twaalf rolstoelvriendelijke appartementen vlakbij de liften (zes in blok A en zes in blok C).

De grote grijze keramische tegelvloer wordt in elk appartement doorbroken door een middenvlak in keramische parkettegel, waardoor er een soort van ‘tapijt’ ontstaat, een visueel snufje. De witte keukens zijn praktisch en tijdloos, net als de badkamers, en dankzij de grote ramen heb je echt overal enorm veel lichtinval.

Tot slot werden er nog 40 nieuwe parkeerplaatsen voorzien langs de bestaande weg, in zwarte betonstraatsteen voor de langsparkeerplaatsen die intensief worden gebruikt, en in grasbetontegels voor de dwarsparkeerplaatsen.

Straf: ondanks het feit dat deze werf viel in volle coronaperiode, werd de voorziene deadline toch netjes gehaald.

Duurzaamheid

“De appartementen hebben weinig verliesoppervlakte, dankzij hun compacte afmeting”

Met z’n groendak over de hele oppervlakte van het platte dak en z’n zonneboiler, werd hier aandacht besteed aan duurzame energie. En aangezien het gaat om relatief kleine appartementen, is er hier ook weinig verliesoppervlakte.

Voor de omgevingsaanleg van het buurpark werden er beplanting, paden en een wadi voorzien. En voor de haakse parkeerplekken werden er waterdoorlatende grasbetontegels gebruikt, die naast duurzaam, ook milieuvriendelijk zijn.

Gerealiseerde oppervlakte

• 3.650 m² (exclusief kelder)

De buurt

“Comfortabel wonen vlakbij de groene Lierse vesten”

Het woonzorgcentrum ligt aan de groene Lierse Leuvensevest en het stadspark, waardoor het van hieruit makkelijk is om een wandelingetje te maken voor bewoners én bezoekers. Aan de overkant van het water heb je cc De Mol en het sportcentrum met z’n looppiste en ook het centrum van Lier is hier vlakbij.

Fotogalerij