Verbouwing, gedeeltelijke sloop en uitbreiding van gebouw Peritas

Status
Opgeleverd oktober 2021

Opdrachtgever
Gunma bv

Team
Stramien cvba
Peritas bv
dhulst’

Foto’s
© Hugo Van Beveren

Duurzaam kantoorgebouw met CLT in de hoofdrol

De vraag

“Verbouwing, gedeeltelijke sloop en uitbreiding van gebouw Peritas”

Voor de nieuwe kantoren van Peritas, een dynamisch adviesbureau gespecialiseerd in energieprojecten, veiligheidscoördinatie, stabiliteitsstudies en speciale technieken, werd dhulst’ ingeschakeld. Hiervoor moest het oude, aangekochte kantoorgebouw aan de Spoorweglaan in Wilrijk verbouwd, gedeeltelijk gesloopt en uitgebreid worden. De ruwbouw en de afwerking waren voor onze rekening, de technieken, de inrichting en de buitenaanleg werden uitbesteed in nevenaanneming.

Het gebouw

“Energiezuinig, modern, no nonsense gebouw waar natuurlijke materialen en een ruwe look perfect samengaan”

Voor dit kantoorgebouw werd er van twee naar drie verdiepingen gegaan, waarbij de twee bovenste verdiepingen open desks combineren met aparte vergaderzalen, met op het gelijkvloers nog enkele grotere vergaderzalen in de extra uitbouw, een eetruimte met grote keuken en een binnentuin met o.a. twee parkeerplaatsen.

Vanop de straatkant zie je hoe verschillende gevelmaterialen werden gebruikt: de twee onderste verdiepingen kregen steenstrips – een prima materiaal dat ideaal is om een bestaande muur te isoleren en af te werken – en een stalen bardage voor de bovenste verdieping, met overal aluminium hoogrendementsramen. De achtergevel en de scheimuren kregen een laagje crepi.

Gimme a C, gimme a L, gimme a T!

Voor de uitbouw op het gelijkvloers en de tweede verdieping werd er gewerkt met CLT (cross laminated timber), een massief houtbouwsysteem dat volledig in 3D wordt uitgewerkt en in volle wanden wordt geleverd. Dit materiaal kan zowel voor wanden als de dakplaat gebruikt worden. Dat betekent dat het snel gaat – op zo’n twee weken stond de verdieping erop – maar ook dat er heel secuur moet nagemeten worden of alles klopt. Van de juiste draagkracht tot de gelijke positie van de binnenwanden op de eerste en tweede verdieping, precisie was hier key. Het resultaat is een warme look, dankzij de zichtbare houtstructuur, dat zich ook weerspiegelt in de houten raamkaders van de kleine en grote vergaderzalen en de multiplex wanden met gaatjes erboven. Ook het oranje vasttapijt voegt een warme noot toe aan deze open ruimtes. Op het gelijkvloers clasht dit hout dan weer subtiel met de terrazzovloer en het ruwere, gezandstraalde plafond. Zowat alle technieken zijn ook zichtbaar, vooral ook omdat de plafonds al zo laag zijn.

Omdat de bouwheer op het gelijkvloers vrij last-minute graag vloerverwarming wilde en deze verdieping al behoorlijk laag was, was er weinig marge en moesten we improviseren. Door een stuk van de vloer lichtjes op te hogen voor isolatie, verwarming en chape en een haast onmerkbare helling te voorzien om de vloer naadloos verder te laten lopen, lukte dit alsnog.

Duurzaamheid

“Drie grote waterputten van 10.000 liter”

Met zonnepanelen op het dak en de plaatsing van drie grote waterputten van 10.000 liter per stuk, werd ook hier gefocust op duurzame energie.

In de aparte bewonerstuin werd er gras en struiken voorzien, zodat de bewoners hier optimaal kunnen genieten van een groene buitenplek, zelfs wanneer ze binnen zitten, dankzij de grote ramen.

Gerealiseerde oppervlakte: 2.165 m²

Gerealiseerde oppervlakte

• 2.165 m²

De buurt

“Vlakbij de E19 en toch rustig”

Het kantoorgebouw ligt in een residentiële wijk, vlakbij de oprit van de E19, wat het voor veel pendelende werknemers tot een ideale werkplek maakt. Het Sint Augustinusziekenhuis is hier niet veraf, net als enkele grote parken zoals het mooie Middelheimpark en het Nachtegalenpark.

Fotogalerij