Nieuwbouw schoolgebouw

Status
Opgeleverd september 2023

Opdrachtgever
Freinetschool Hinkelpad Bornem

Team
Areal architecten
Peritas
Evo Plus
dhulst’

Foto’s
© Hugo Van Beveren

Een moderne school met ruimte om te leren

Meer ruimte, meer plaats om te leren

Hinkelpad in Bornem is een Freinetschool waarbij het welbevinden en de betrokkenheid van leerlingen centraal staat. Er wordt gewerkt met een herkenbare klasstructuur en kwalitatief materiaal. Bovendien is er nood aan voldoende ruimte voor kinderen om zich te ontplooien.

Omdat er plaatsgebrek was voor nieuwe klassen en bepaalde ruimtes niet echt geschikt waren als lesunits, werd gevraagd om het oude kleutergebouw af te breken en een nieuwbouw in de plaats te zetten.

Nog meer leer- en speelplezier

Er werd gekozen voor een uitbreiding van de leerruimtes: het gelijkvloers van ongeveer 500 vierkante meter werd maar liefst verdubbeld qua oppervlakte.

Naast een aantal nieuwe klassen werd ook een nieuwe turnzaal gebouwd op de 1ste verdieping. Waar vroeger de speelplaats was staat nu een gloednieuw gebouw te pronken en in de plaats van het oude gebouw kwam een mooie, ruime speelplaats met heel veel groen.

Een nieuwe gebouw met een opvallende look

De moderne, industriële look van de nieuwbouw vormt een heus contrast met het bestaande gebouw. De stalen gevelplaten laten het gebouw heel strak ogen. Opvallend is ook de passerel rond het gebouw: een stalen constructie die afgewerkt is met een antisliplaag voor de veiligheid.

Ook de betonnen trap is een echte eyecatcher. Op de eerste verdieping kregen alle klassen valse plafonds. Het steeldeck dak zorgt voor een ruimtelijk gevoel.

Opvallend zijn de houten balken die van binnen doorlopen naar buiten. Het zijn gelamelleerde liggers om een warme look te creëren. Ze werden extra behandeld zodat ze ook buiten tegen vocht bestendig zijn.

Duurzaamheid troef!

Er is ook aan duurzaamheid gedacht: het regenwater gaat eerst naar de regenwaterput om bijvoorbeeld de wc’s te spoelen. Als die regenwaterputten vol zijn, gaat het water naar infiltratieputten zodat het zachtjes de grond kan insijpelen. Pas daarna gaat het naar de riolering.
Op het dak werd een ventilatie-unit geplaatst om het hele gebouw te ventileren.

Groen, groener, groenst

De compleet nieuwe speelplaats ligt centraal: ze verbindt de 2 losstaande gebouwen met mekaar. De nadruk ligt hier duidelijke op veel groen. Om een groenzone te creëren werden flink wat nieuwe bomen aangeplant. Het moderne afdak kreeg dezelfde kleur als de trappen en zorgt ervoor dat leerlingen ook bij regenweer kunnen buitenspelen en droog blijven.

Design & build

Deze school werd niet gebouwd via een klassieke overheidsopdracht maar via een design & build formule.
Omdat de bouw van de school én de speelplaats op 1 jaar tijd helemaal moest gerealiseerd worden, werd de puzzel eerst volledig op het bureau gemaakt met een volledig 3D ontwerp. Om de bouw zo snel mogelijk te laten verlopen werd er gebruik gemaakt van geprefabriceerde snelbouwwanden en -balken.

Op 1 september kon de school – zoals gepland – alle leerlingen ontvangen op een nieuwe speelplaats én in een nieuw gebouw. Een mooie start van een gloednieuw schooljaar!

Fotogalerij