Nieuwbouw begrafeniscentrum

Status
Opgeleverd juli 2019

Opdrachtgever
Van den Bogaert

Team
ABN architecten
dhulst’

Foto’s
© Hugo Van Beveren

Rust & ruimte: een nieuw begrafeniscentrum voor Van den Bogaert

Bij dhulst’ werken we graag dicht bij huis. Voor het Lierse familiebedrijf Uitvaartzorg Hans Van den Bogaert mochten we wel héél dichtbij bouwen: ze vroegen om in onze straat een nieuw begrafeniscentrum neer te zetten.

Al sinds 1955 verzorgt Van den Bogaert begrafenissen; met kleinzoon Thomas staat intussen de derde generatie klaar. Omdat hun kantoren, de drukkerij en het funerarium zich op verschillende locaties in Lier bevonden, kwam de vraag om een nieuw begrafeniscentrum te bouwen op de Antwerpsesteenweg in Lier dat alle diensten onder één dak kon aanbieden.

Warme, natuurlijke sfeer

Een begrafeniscentrum vraagt om een serene sfeer, en dat heeft invloed op de architectuur, materialen en afwerking. Een gevoel van rust en ruimte waren de belangrijkste eisen. Het gebouw ligt achterin en is omgeven door groene hagen, grasperken en sfeervolle verlichting. De grote raampartijen die gelijklopen met de gevel zorgen voor een mooie lichtinval en ruimtelijk gevoel. Ook binnenin werd gekozen voor rust en ruimte: akoestische plafonds garanderen de privacy van de bezoekers en veel larixhout zorgt voor een warme, natuurlijke sfeer. Blikvanger aan het gebouw is de grote betonnen luifel, waar de bezoekers nog even kunnen napraten.

“Omdat het funerarium in het ziekenhuis van Lier in juli de deuren sloot, moest het nieuwe begrafeniscentrum op tijd klaar zijn. Dankzij de fijne, efficiënte samenwerking tussen alle partijen is dat gelukt.”

Warren Reusens • projectleider dhulst’