Status
Opgeleverd in juni 2019

Opdrachtgever
Gemeentebestuur Nijlen:
Paul Verbeeck, burgemeester Nijlen
Paul Laurijssen, schepen openbare werken
Jef Boekaerts, diensthoofd grondgebiedzaken

Team
Gemeentebestuur Nijlen (Jef Boekaerts)
Cuypers & Q-architecten
Ingenieur Studie 10
dhulst’

Foto’s:
© Evenbeeld

Renovatie en uitbreiding van het gemeentehuis en bibliotheek van Nijlen

In hartje Nijlen werd de site met daarop het administratief centrum en bibliotheek herbekeken. De oude bibliotheek moest omgebouwd worden tot een modern gemeentehuis, de bib zou ondergebracht worden in een eerdere uitbreiding op de site. Ook het oude politiekantoor, dat al dienstdeed als deel van het gemeentehuis, moest mooi geïntegreerd worden.

Door enkele delen te slopen, andere delen bij te bouwen en oude delen te renoveren werd de gefragmenteerde site verweven tot één harmonisch geheel. Het oude gemeentehuis kreeg een ereplaats, twee zijvleugels werden verhoogd met een extra verdieping voor de raadzaal en vergaderzalen.

“In een eerste fase werd de site uitgebreid. In een tweede fase volgde de renovatie van bestaande delen. Omdat het personeel aan de slag moest kunnen blijven, werd tijdens de werken een akoestische, gyproc stofwand geplaatst om zo min mogelijk overlast te veroorzaken.”

Eén harmonieus geheel

Alle aparte onderdelen, oud en nieuw, vormen één harmonieus geheel dankzij de witte gevelafwerking die de samenhang versterkt. Vandaag is de site een modern informatie- en ontmoetingscentrum. De grote glaspartijen benadrukken de open, toegankelijke relatie met de omgeving.

Extra handen

Op vraag van de gemeente Nijlen klopte dhulst’ aan bij het githo Nijlen. De leerlingen hout mochten mee de handen uit de mouwen steken om een stalen frame gevuld met hout te maken, waarin de letters van de bibliotheek geperforeerd moesten worden. Op die manier konden de leerlingen bijdragen aan de bouw van hun nieuwe bibliotheek én proeven van hun latere leven op de werkvloer.