Gemengd nieuwbouw woonproject

Status
Opgeleverd juli 021

Opdrachtgever
AG Vespa

Team
Architecten Broekx-Schiepers
AB Associates bvba
JC Engineering bvba
dhulst’

Foto’s
© Hugo Van Beveren

Gemengd woonproject met groene binnentuin in populaire Borgerhoutse wijk

De vraag

“Nieuwbouw woonproject met een mix van zes appartementen, vier ééngezinswoningen, een gemeenschappelijke binnentuin met fietsenstalling en ondergrondse garage”

AG Vespa’s aanpak focust op het opwaarderen van buurten en verkrotte panden in een stedelijke omgeving, door ze na een grondige renovatie of nieuwbouw weer op de markt te brengen als kwalitatieve en duurzame woningen. Een aanwinst die de buurt een boost geeft dus, zoals dit mooie woonproject aan de rand van de stad. Door bewust te kiezen voor een mix van verschillende woontypes – zes appartementen en vier ééngezinswoningen – krijg je automatisch ook verschillende soorten bewoners in één woonproject. Belangrijk hierbij was de aandacht voor de groene gemeenschappelijke binnentuin, met een geïntegreerde fietsenstalling en ondergrondse parkeergarage.

Het gebouw

“Twee strakke volumes gescheiden door een centrale groene ontmoetingsplek”

Het project bestaat uit twee gebouwen, waarvan de zes appartementen aan de Gravinstraat liggen en de vier ééngezinswoningen aan de Gijselstraat. Via een groene, gemeenschappelijke binnentuin staan beide volumes met mekaar in verbinding, waarbij er extra licht, lucht en ruimte ontstaat pal in het midden. De gevels in witte crepi met een boord van betonblokjes zijn een frisse afwisseling van het straatbeeld, met subtiele, rode details in de balustrades en de ramen, en de binnentuin is een welkome open, groene plek die grenst aan een parking. Alle wooneenheden, zowel de appartementen als de ééngezinswoningen, beschikken over een groot terras over de hele breedte, dat uitkijkt over de binnentuin. Eén appartement en één woning werden volledig afgewerkt, met veel houten elementen, zoals grote (mat)glazen schuifdeuren in een houtframe, houten panelen en ingebouwde meubels. De grote ramen en afwerking in wit- en grijstinten, trekken het daglicht hier overal naar binnen. De rest van de woonunits werden casco opgeleverd.

De inrit van de ondergrondse garage met z’n zestien parkeerplaatsen loopt via de Gravinstraat, van waaruit je via een onderdoorgang ook toegang hebt tot de binnentuin. Leuk: vanop de straat creëer je zo een doorkijkje naar de tuin, zodat er een visuele verbinding ontstaat tussen buiten en binnen. Dankzij de glooiende stukjes tuin bedekt met grasmatten en zelfs enkele bomen en struiken werd er hier met succes een mooie, actieve buitenruimte gecreëerd waar de bewoners mekaar kunnen ontmoeten. Onder de luifel aan de zijkant kunnen fietsen weggezet worden in de fietsbeugels en ontstaat er tegelijk een overdekte strook, die ook ingezet kan worden voor gemeenschappelijke buitenactiviteiten. Van hieruit neem je ook de draaitrap naar de ondergrondse parkeergarage, die is weggewerkt achteraan de tuin.

Duurzaamheid

“Een rustige oase in de stad”

Alle daken hier zijn groendaken, een welkome afwisseling in dit dichtbebouwd stukje Antwerpen. De groene binnentuin met zijn bomen zorgt voor rust en ontspanning, en dankzij de vele terrassen wordt er ook heel wat extra ruimte en oppervlakte gecreëerd voor de bewoners om zelf wat groen te installeren. En dankzij de vele ramen kunnen alle bewoners hier volop van genieten!

Gerealiseerde oppervlakte

• 1.000m² bewoonbare oppervlakte
• 700m² kelder

De buurt

“Een groeiende, bloeiende buurt aan de rand van de stad”

Het woonproject bevindt zich in een kleurrijke wijk, die steeds meer jonge gezinnen aantrekt. Dit woonproject bevindt zich op een hoek op een zeer centrale locatie in Borgerhout, vlakbij allerlei invalswegen, zoals de Singel en de Ring, maar ook het centrum van Antwerpen is niet veraf, met het openbaar vervoer en de velo stadsfietsen zo voor de deur. Het populaire, gezellige Krugerplein ligt net om de hoek en het groene Rivierenhof bevindt zich op fietsafstand.

Fotogalerij