6 woningen, 10 studio’s en 10 appartementen

Status
Oplevering juni 2017

Opdrachtgever
Lierse Maatschappij voor de Huisvesting
Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen

Team
Stramien cvba
Arcade
XEN advies
ASBT
dhulst’

Foto’s
© Johnny Umans

Gendarmerie, geïntegreerde sociale huisvesting in hartje Lier

De voormalige 19de-eeuwse gendarmerie en het naoorlogse politiekantoor in Lier werden omgebouwd tot een geïntegreerd woonproject voor sociale huisvesting. Het project ligt in een rustige woonwijk vlakbij het centrum van de stad.

Het behoud van de gendarmerie en het koetshuis was voor onze bouwheren essentieel. Beiden werden omgebouwd tot woningen – met respect voor de oorspronkelijke architectuur.

Het politiekantoor werd echter gesloopt en maakt plaats voor nieuwe woonontwikkeling. Een publieke doorsteek maakt het bouwblok doorwaadbaar.

“Dit was de eerste keer dat een lean coördinator werd aangesteld om alle onderaannemers zo efficiënt mogelijk op elkaar af te stemmen. Om de vooropgestelde planning te behalen, werd de nieuwbouw opgetrokken uit geprefabriceerde balken en snelbouwwanden.”

Om het project zo natuurlijk mogelijk te laten opgaan in de stad werd een zachte verbinding gecreëerd tussen de twee aangrenzende straten. Kleine doorgangetjes – typerend voor het Lierse stadsweefsel – geven toegang tot de gemeenschappelijke binnentuin.

Bij zowat alle woningen geeft de leefruimte nu uit op het binnengebied. Daardoor ontstaat een groter gevoel van gemeenschappelijkheid. De bewoners wonen als het ware aan een oase in het hart van de stad.