Woonproject van 14 appartementen, 1 penthouse en 1 commerciële ruimte

Status

Opgeleverd inoktober 2019

Opdrachtgever

BBM Projects

Team

BBM project

M² architecten

Concreet (ingenieur stabiliteit)

dhulst’

Foto’s:

©Hugo Van Beveren

Duurzaam wonen in ‘t stad omringd door groen

Vlak bij het Hof van Leysen, een groene oase van rust aan de Antwerpse Markgravelei, bouwde dhulst’ 14 appartementen met ruime terrassen, een penthouseappartement met dakterras en een commerciële ruimte op de gelijkvloerse verdieping.

Onder het gebouw is er parkeerplek voor 18 wagens, 5 bergingen, en een gemeenschappelijke fietsenstalling op niveau -1 en niveau -2. De ondergrondse parking is rechtstreeks met de auto bereikbaar via een autolift langs de Markgravelei.

“ Bouwen in de stad doen we bij dhulst’ graag met oog voor duurzaamheid. Hof van Leysen kreeg dan ook een groendak bedekt met levende planten.”

Zo’n groendak heeft heel wat voordelen: de planten absorberen regenwater en zorgen ervoor dat een deel van dat water opnieuw verdampt, ze filteren fijn stof uit de lucht, zorgen voor een koeler klimaat in de stad én ze vormen een natuurlijke geluidsbarrière. Een tweede duurzame maatregel was het voorzien van een systeem voor regenwaterinfiltratie, waardoor het water terug de bodem in kan dringen.

Eenheid & eenvoud

De moderne gevel van Hof van Leysen bestaat uit twee materialen die perfect bij elkaar passen: Muschelkalk en grijze Wasserstrich. Het gevelmetselwerk, in dunbed gevoegd en nadien uitgekrabd, was een huzarenstukje.

Bij het ontwerp en de uitvoering werd een strakke esthetiek aangehouden met nadruk op eenvoud en eenheid van kleuren en materialen. De kopers van de appartementen kregen nadien de vrijheid om de indeling, afwerking en materialen te kiezen.

Het resultaat is een eigentijds, duurzaam gebouw dat de buurt een boost geeft. Nadien zorgde dhulst’ nog voor de nieuwe aanleg van het stuk park naast het gebouw, zodat het volledig in het groen ingebed is.