Uitvaartcentrum en 2 appartementen

Status
Opgeleverd augustus 2013

Opdrachtgever
Goossens & Celis Uitvaartverzorging

Team
Ontwerpatelier Gebruers – Jannes
Concreet

Foto’s
© Luc Roymans

In Het Avondrood, modern uitvaartcentrum onder een grafheuvel

Voor de uitbreiding van hun uitvaartcentrum in de Kerkstraat wilde opdrachtgever Goossens & Celis een speciaal ontwerp. Hun nieuwe aula In Het Avondrood werd door architecten Peter Jannes en Bert Gebreurs uitgetekend als een Romeinse tumulus: een grafheuvel die in de oudheid werd opgetrokken boven het graf van vooraanstaande burgers.

De nieuwe afscheidsruimte kan nu 100 mensen ontvangen en heeft een begroetingsruimte en uitvaartaula met geluidsinstallatie en projectiescherm. De voorgevel van het strakke langwerpige perceel is volledig in zink opgetrokken in een gesloten bebouwing. Wanneer je verder naar achter wandelt, betreed je het uitvaartcentrum via een glooiend groendak in de vorm van een grafheuvel.

Binnen tref je een sereen spel van licht en donker dankzij de subtiel geplaatste vloerlampen, zwevende gloeilampen en uitsparingen in glas. Het maatwerk binnenin is gedetailleerd: van leien wanden in natuursteen tot complexe gebogen vormen in hout die knipogen naar de cirkel van het leven.

“Met een krappe timing en een smal perceel waar je maar moeilijk een kraan kon neerzetten, hebben we toch onze planning rond gekregen. Ook het fantastische binnenschrijnwerk door Van Tendeloo werd tijdig afgeleverd.”