Nieuwe vleugel voor woonzorgcentrum

Status
Opgeleverd februari 2020

Opdrachtgever
Amate vzw

Team
Assar Llox Architect
Fraeye
Botec
dhulst’

Foto’s
© Hugo Van Beveren

Indrukwekkende nieuwe vleugel voor woonzorgcentrum Sint-Jozef in Lier

De vraag

“Een nieuwe vleugel met 31 kamers, vijf assistentiewoningen en gemeenschappelijke ruimtes voor mensen met een cognitieve beperking”

Voor vzw Amate werd er aan het bestaande woonzorgcentrum Sint-Jozef in Lier een nieuwe vleugel op de oude parking gebouwd met 31 kamers, vijf assistentiewoningen en gemeenschappelijke ruimtes. Deze vleugel werd specifiek ontworpen voor bewoners met dementie of een andere cognitieve beperking. Bij het uittekenen werd er daarom ook specifiek gefocust op lichtinval, functionaliteit én herkenbaarheid.

Het gebouw

“Voor de bewoners werd er gefocust op het buitengevoel, herkenbaarheid en functionaliteit”

Het gebouw in L-vorm met z’n verlijmde rode gevelsteen, sluit aan op de bestaande A-vleugel, door middel van doorgangen die werden gecreëerd tussen beide vleugels. De grote uitspringende raamkaders in gepolierd beton breken de gevel en zorgen, naast veel lichtinval, ook voor structuur en diepte, met hun grote witte aluminium ramen en smallere zwarte ramen ertussen. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen, een plat dak, een binnentuin voor de bewoners met een terras en een terras op de eerste en de tweede verdieping, om zo een extra buitengevoel te creëren. De vijf appartementen hebben een eigen terras.

Omdat het hier gaat om bewoners met een cognitieve beperking, werd er bij het ontwerp rekening gehouden met enkele voorwaarden: de leefbaarheid en huiselijkheid van de ruimtes en het wonen in drie verschillende, kleinschalige leefgroepen, wat beter én aangenamer is voor mensen met dementie. Voor de meubels en de vloerbekleding in werd gekozen voor functionaliteit, zoals een onderhoudsvriendelijke pvc-vloer.

Met felle kleuren en een gebruiksvriendelijke lay-out, zowel in de gemeenschappelijke ruimtes als in de kamers, voelen de bewoners zich hier snel thuis. Door de grote ramen is er -naast zicht op groencontact met buiten en met de aanpalende leefruimtes via de patio.

Toen het gebouw in z’n afwerkingsfase zat, ontstond er een brand, waardoor de werf niet alleen vertraging opliep, maar het hele gebouw voor de brandschade onder handen moest worden genomen door een gespecialiseerde firma. Door het bouwen van een indrukwekkende tijdelijke dakconstructie die over het bestaande dak werd geschoven, kon het dak afgebroken en de werken vervolgens hervat worden. Intussen hebben de bewoners hun intrek genomen in het nieuwe gebouw.

Duurzaamheid

“Drie grote waterputten van 10.000 liter”

Met zonnepanelen op het dak en de plaatsing van drie grote waterputten van 10.000 liter per stuk, werd ook hier gefocust op duurzame energie.

In de aparte bewonerstuin werd er gras en struiken voorzien, zodat de bewoners hier optimaal kunnen genieten van een groene buitenplek, zelfs wanneer ze binnen zitten, dankzij de grote ramen.

Gerealiseerde oppervlakte

• 2.165 m²

De buurt

“Comfortabel wonen vlakbij de groene Lierse vesten”

Het woonzorgcentrum ligt aan de groene Lierse Leuvensevest en het stadspark, waardoor het van hieruit makkelijk is om een wandelingetje te maken voor bewoners én bezoekers. Aan de overkant van het water heb je cc De Mol en het sportcentrum met z’n looppiste en ook het centrum van Lier is hier vlakbij.

Fotogalerij