Nieuw gebouw voor de Steinerschool Lier

Status
Oplevering 31/01/2017

Opdrachtgever

Steinerschool Lier, Mallekotstraat 43, 2500 LIER

Team
Architecten Atelier Archi4

Bio-ecologische houtbouw Sidati

Studiebureau technieken Peritas

Ingenieur stabiliteit BEO bvba

dhulst’

Foto’s
© Marble Moon

 

Indrukwekkend bio-ecologisch gebouw voor Steinerschool Lier

De Lierse Steinerschool verhuisde in 1977 naar een boerderij met boomgaard in de Lierse Mallekotstraat. Omdat het aantal leerlingen en richtingen steeds toenam, breidde de school uit met containerklassen en later ook gebouwen op een grond vlakbij. Die oude containerklassen waren aan vernieuwing toe en werden vervangen door een nieuw klasgebouw.

Dat het volgens bio-ecologische principes gebouwd moest worden, lag voor de hand. De Steinerschool biedt immers de studierichting bio-ecologische bouwafwerkingaan als specialisatiejaar na de richting duurzaam wonen. Practice what you preach, dachten ze, en ze vroegen aan dhulst’ en Archi-4 architecten om mee de schouders onder dit project te zetten.

Minimaal verbruiken & gebruiken

Bio-ecologisch bouwen gaat een stapje verder dan duurzaam (ver)bouwen en hanteert het principe dat er zo weinig mogelijk gebruikt en verbruikt mag wordenDat geldt voor de materialen – denk: (bijna) onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen van plantaardige, dierlijke en/of minerale oorsprong – maar ook voor energie (hernieuwbare bronnen, goed isoleren en ventileren etc.) en water (o.a. regenwater gebruiken, zorgen voor een goeie infiltratie etc.).

 

Oud en nieuw

De keuze voor houtskeletbouw past helemaal in die filosofie. Daarom deden we een beroep op Sidati, het Lierse bedrijf van enkele oud-leerlingen van de Steinerschool die zich gespecialiseerd hebben in bio-ecologische houtbouw. Zij maakten de prachtige houten constructie. Ook oud-leerling Leemniscaat werkte mee; zij zorgden voor de buitenbezetting en leembezetting binnenin.

En niet alleen ex-leerlingen bouwden mee, ook de huidige leerlingen staken de handen uit de mouwen. Zij isoleerden de wanden – helemaal volgens het bio-ecologische principe – met strobalen.

“Het is een gebouw dat inspireert, het pronkstuk van de school. En één van de meest ecologische projecten voor dhulst’ tot nu toe”

Filip Verschueren van dhulst: “Het is één van onze meest duurzame projecten tot nu toe. Als je bio-ecologisch bouwt, dan sluit je de kringloop. Vandaar de keuze voor stro als isolatie: afval van graan geef je op die manier een tweede leven. En aan het einde van dat leven – als het gebouw ooit zou worden afgebroken – kun je het gebruiken als meststof, zeker in combinatie met de leembepleistering. Ecologischer kan haast niet. Ook de houten onbewerkte plaat als vloer past helemaal in dit verhaal. Heel basic, zonder poespas, en toch heel sfeervol.”

Pronkstuk

Het nieuwe gebouw bestaat uit een houtatelier op de benedenverdieping, drie klaslokalen op de eerste verdieping en een grote polyvalente ruimte en sanitair op de bovenste verdieping. Floortje Nijssen van de Steinerschool is ontzettend blij met het resultaat: “De leerlingen die eraan meewerkten, wisten natuurlijk hoe het eruit zou zien, maar nieuwe leerlingen trekken grote ogen als ze dit gebouw voor het eerst zien. Het is goed zichtbaar, we krijgen geregeld architecten over de vloer die een kijkje aan de binnenkant willen nemen. Het is een gebouw dat inspireert, het pronkstuk van onze school.”