Stijlvol appartementsgebouw met appartementen en commerciële ruimtes

Status
Opgeleverd oktober 2021

Opdrachtgever
Anuviar bvba

Team
Binst Architects
Lingk bvba
Gebotec bvba
Struktuur
dhulst’

Foto’s
© Hugo Van Beveren

Luxueus, stijlvol appartementsgebouw met een knipoog naar de oude pakhuizen van weleer én zicht op de Gedempte Zuiderdokken

De vraag

“Een stijlvol appartementsgebouw met 11 appartementen, 2 commerciële ruimtes en een ondergondse garage met autolift”

Op de plaats waar vroeger de gekende verfwinkel ‘De Blauwe Hond’ zat, vlakbij de Gedempte Zuiderdokken, werd dit nieuwbouwproject opgetrokken in de Antwerpse Kroonstraat. Van de grondwerken tot de laatste hand leggen aan de appartementen – volledig afgewerkt op smaak én maat van de kopers – nam dhulst’ het project op zich, van a tot z. Voor het ontwerp tekende Crepin Binst Architecture, dat al heel wat bijzondere gebouwen en stadsrenovaties op z’n palmares heeft staan.

Het resultaat: een strak, modern gebouw met twee commerciële ruimtes op het gelijkvloers aan de straatzijde, met daarboven nog vijf verdiepingen waarin 11 appartementen huizen, net als een ondergronds garage tot -2, die je met een autolift bereikt én een binnentuin met fietsenstalling.

Het gebouw

“Strak gebouw met subtiele lichtreflecties in de gevel, speelse balustrades én zuidgerichte terrassen”

Om het gebouw mooi in te passen in de omgeving, werd gekozen voor een lange, slanke donkerbruine gevelsteen met stukjes glasglans erin verwerkt, die horizontaal of verticaal werd verlijmd zodat er een strak soort visueel ‘frame’ ontstaat. Naargelang de lichtinval, zie je verschillende bruintinten, die mooi matchen met de geanodiseerde zwarte aluminium ramen en speelse spijlenbalustrades van de inpandige, zuidgerichte terrassen met zicht op de Gedempte Zuiderdokken. Subtiel en luxueus, met een knipoog naar het pakhuisverleden van deze buurt én meteen ook de huisbalustrade van Binst.

Maatwerk deluxe

De appartementen zelf hebben allemaal twee tot drie slaapkamers en een terras aan de straatzijde. De vijfde en bovenste verdieping springt in en heeft één groot penthouse. Elke unit werd afgewerkt volgens de wensen en het budget van elke koper: dat waren héél wat verschillende wensen én planningen om rekening mee te houden! Van parketvloeren, tot grote tegels en van state-of-the art keukens tot frontjes en werkbladen in allerlei materialen, het werd allemaal nauwkeurig ingepland en opgevolgd.

Aan de voorzijde bevinden op het gelijkvloers zich twee commerciële ruimtes, eentje aan weerszijden van de inkom en de autolift. Die zit verstopt achter een strakke aluminium gevelbekleding en schuift open wanneer er een bewoner gebruik wil maken van de ondergrondse garage. Een slim en plaatsbesparend systeem, dat toegang geeft tot in totaal 22 staanplaatsen verspreid over twee ondergrondse verdiepingen.

Op het gelijkvloers achteraan heb je de binnentuin: een prairietuin bovenop de ondergrondse garage, die dus tegelijk fungeert als intensief groendak, met allerlei grassen en geurige kruiden, zoals rozemarijn, tijm, oregano en bossalie. Van hieruit wandel je over een paadje naar de fietsenstalling achteraan, die zit weggewerkt achter een wand van strekmetaal.

Challenge(s) accepted!

Zo’n groot project neerzetten in het midden van de stad, dat is zeker geen sinecure. Al van in het begin werd het zware materiaal aangerukt. Door de plaatsing van een secanspalenwand met grondankers op de perceelsgrens met de aanpalende woningen en de straat, werd de stabiliteit verzekerd, nog voor de graafwerken begonnen. Daartegen werd dan de keldermuur geconstrueerd, en van daaruit ging het verder naar boven.

De immense kraan die in het begin werd gezet, zorgde na een week al voor extra kopzorgen toen de waterleiding in de stoep sprong – tot twee keer. Er werd vermoed dat er een holte onder de kraan zat die voor instabiliteit zorgde, dus werd deze per direct afgebroken en lag de werf zowat stil gedurende enkele maanden.

Ook leveringen van materialen waren hier niet eenvoudig, net als het wachten op goedkeuringen om de straat af te sluiten, of zelfs een milieuvergunning die ervoor zorgde dat er staalnameputjes moesten worden geplaatst om mogelijke verontreiniging goed te kunnen monitoren. Van april tot oktober 2021 lag gans de straat van gevel tot gevel open als gevolg van grond- en rioleringswerken. Hierdoor was de werf praktisch onbereikbaar en leveringen van materialen zo goed als onmogelijk. En als bonus weet je, zo middenin de stad: iedereen staat altijd op je vingers te kijken 😉

Duurzaamheid

“Prairietuin en groendak-in-één”

De binnentuin is een prairietuin én een ‘intensief groendak’, wat wil zeggen dat de beplanting hier al wat groter is als ze wordt aangeplant in de onderlaag van substraat, die bijna een meter dik is. Er is hier zelfs de mogelijkheid om bomen te laten wortelen!

Op het hele dak van het penthouse werden zonnepanelen geplaatst en in de ramen zit hoogrendementsglas.

Gerealiseerde oppervlakte

• Appartementen + 2 comm. ruimtes : 1.578,46 m2
• Terrassen: 170,64 m2
• Ondergrondse parkeergarage & bergingen: 979,54 m2
• Binnentuin: 178,66 m2
• Groendaken: 289,47 m2
• Overdekte fietsenstalling: 55 m2

De buurt

“Absolute hotspot op het Zuid”

Het is hier in de Kroonstraat wonen op een absolute toplocatie, in een van de hipste wijken van de stad. Met allerlei musea, antiquairs, horeca én de Scheldekaaien in de buurt, zit je hier echt supercentraal, tussen de bruisende Nationalestraat, het gegeerde Museumplein en de bruisende Marnixplaats. En met de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken die in volle gang is, is het in deze buurt slim investeren!

Fotogalerij