Nieuwbouw basisschool

Status
Oplevering augustus 2014

Opdrachtgever
Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Team
Cuypers & Q
Util cvba
Gebotec
dhulst’

Foto’s
© Luc Roymans

‘t Vestje, compacte campus voor Buitengewoon Onderwijs Lier

Basisschool ‘t Vestje tussen de kerk en de vesten van Lier kampte met plaatsgebrek voor haar 103 leerlingen buitengewoon onderwijs en personeel. Na een ruilovereenkomst met de stad kon gebouwd worden op een openbare parking aan de Rederijkerslei. Zo kon samen met de bestaande paviljoenen een compacte campus gevormd worden.

Cuypers & Q tekende een unieke structuur uit voor de nieuwbouw in twee bouwlagen. Een eerste verdieping in de vorm van een parallellogram werd op het rechthoekige gelijkvloers geplaatst. Een stalen V-kolom draagt het parallellogram dat als een luifel de inkom van het gelijkvloers overdekt.

Het gelijkvloers aan de straatkant huist het secretariaat en onthaal. Daarnaast bevinden zich de personeelsruimten en kleinere lokalen voor individuele begeleiding. De drie klassen voor auti-werking op de begane grond zijn volledig gericht op de besloten buitenruimte.

“De gehele afwerking brengt een serene atmosfeer van rust voor de schoolkinderen.”

Op de eerste verdieping zijn nog eens drie klassen en een kleiner vaklokaal ondergebracht, georiënteerd rond een centrale polyvalente ruimte.

Aansluitend op het dak is mogelijkheid voorzien tot buitenklassen. De ramen kaderen niet alleen de zichten. Ze bieden tegelijkertijd voldoende bescherming.