Volledige renovatie verouderde eengezinswoning

Status
Opgeleverd november 2020

Opdrachtgever
Bed vol Bloemen

Team
dhulst’ plus

Foto’s
© Hugo Van Beveren

Totaalrenovatie van een eengezinswoning: eigentijds met een hoekje af

De vraag

“Een verouderde eengezinswoning volledig renoveren tot een eigentijds, duurzaam pand”

Bouwheer Bed vol Bloemen – fan van projecten ‘met een hoekje af’ – kocht deze woning in de Sterrenstraat 18 op, om ze vervolgens volledig te strippen, te verbouwen en opnieuw te laten fonkelen als nooit tevoren! Mét zorg voor enkele authentieke elementen die behouden moesten worden, zoals de houten trap, de plankenvloer en enkele sierlijsten en met oog op het budget, natuurlijk. Met z’n 145 m2 bewoonbare oppervlakte, drie slaapkamers en tuin een ideale plek dus voor een jong koppel of gezin, dankzij z’n mix van modern, authentiek én uniek.

Dit is een project van dhulst’ plus, waarbij een persoonlijke aanpak centraal staat, gaande van een nieuwbouw creëren van scratch, tot het kleinere kluswerk en alles daartussen. Zo nemen we we heel wat regel- en rekenwerk uit handen bij particulieren met (ver) bouwplannen in de regio Lier.

Het gebouw

“Old meets new, met een kleurrijke knipoog hier en daar”

Deze eengezinswoning was bij aankoop sterk verouderd en werd dus helemaal ‘uitgekleed’: het pand werd volledig gestript, met behoud van de muren en de dakstructuur. De verouderde achterbouw werd ook gesloopt, om plaats te maken voor een nieuwe achterbouw, waarvan de achtergevel werd geïsoleerd en op de bovenste verdiepingen werd bekleed met crépi, terwijl de achtergevel van het gelijkvloers een opvallende groene glazuurbaksteen van Wienerberger kreeg. De voorgevel werd op zijn beurt netjes gereinigd, waardoor de rode baksteen weer in ere werd hersteld en de match met de strakke witte aluminium ramen hier nu compleet is.

Warme berkenmultiplex en strakke polybeton
Binnenin werd alle oude bezetting van de muren gehaald en weer opnieuw bezet en werden zowel de elektriciteit als de leidingen voor water en gas integraal vernieuwd. De authentieke houten trap die je hier meteen bij het binnenkomen ziet, werd bekleed met een loper in de stijl van het huis, met de originele sierlijsten er net boven. Een prachtige clash met de nieuwe strakke gepolierde betonvloer beneden, die doorloopt tot op het terras achteraan en die zo buiten met binnen verbindt. Ook de grote ramen versterken hier dat ruimtegevoel. Vooraan werd de hal opengewerkt en werd er gekozen voor een scheidingswand/ schoenenkast in berkenmultiplex, die doorloopt in het bureau aan de straatzijde. Ook in de volledig geïnstalleerde keuken zie je diezelfde berkenmultiplex terug, inclusief een kastenwand in roestkleur, een typerende knipoog van deze bouwheer die mooi contrasteert met de witte tegeltjes van het keukenblad. Onder de trap in de hal zit er nog een gastentoilet weggewerkt, net als een ingewerkte kast die als wasruimte dient.

De tuin werd integraal omgespit en weer ingezaaid, waarbij het tuinhuis achteraan werd bewaard, als handige opslagruimte voor tuinmeubilair en een grasmaaier bijvoorbeeld. De geglazuurde groene gevelsteen van de achtergevel vangen hier de aandacht én zijn tegelijk een rappel met het frisgroene grasperk erachter. Het terrasje in polybeton is een fijne buitenplek om te relaxen of te aperitieven, tussen enkele grote planten.

Op de eerste verdieping bevindt zich vooraan een grote slaapkamer, waarvan de originele plankenvloer helemaal werd opgeschuurd en behandeld. Daarnaast heb je de grote badkamer, met dezelfde plankenvloer en een betegelde doorlopende wand op borsthoogte in dezelfde witte tegeltjes als in de keuken. Hierin zitten zowel de strakke lavabo met spiegel verwerkt, als het ligbad, het toilet en de grote strakke inloopdouche. De verschillende groenschakeringen hier zijn een tikje gewaagd, en de grote spiegels tegen de oude schouw vangen het licht mooi op, dat hier royaal binnenvalt. Onder het dak heb je tot slot nog twee gezellige kinderkamers, beide met een opgeschuurde plankenvloer.

Duurzaamheid

“Een combi van goede isolatie en recup”

Dankzij de isolatie van de vloer op het gelijkvloers, de nieuwe aanbouw en het dak, werd het EPC hier enorm verlaagd. Door de grote ramen in dubbel glas komt er ook heel wat licht binnen, zonder dat het hier in de zomer te fel opwarmt.

Door de authentieke elementen – zoals de trap en de plankenvloeren – te restaureren, werden er heel wat kosten uitgespaard én materialen gerecupereerd.

En met het gras achteraan, heb je hier ’s zomers afkoeling én voldoende plek om het regenwater de bodem in te laten sijpelen.

Gerealiseerde oppervlakte

• 145 m²

De buurt

“Je bent van hieruit Lier zo in én uit”

Dit huis bevindt zich in de Bogerse Velden, een rustige, residentiële Lierse buurt pal tussen de ring en de Lierse vesten, met heel wat arbeiderswoningen. Met z’n gereinigde, frisse voorgevel springt nummer 18 er hier in de Sterrenstraat een tikje uit in een wijk met heel wat groeipotentieel, zo getuige enkele grotere vastgoedprojecten die hier in de buurt de laatste jaren uit de grond schoten. Handig: je zit hier dankzij de ring zo op de E19 en ook in het station én het centrum van Lier ben je op enkele minuten met de fiets.

Fotogalerij