Nieuwbouw complex met twee duplexwoningen en drie appartementen

Status
Opgeleverd augustus 2021

Opdrachtgever
HR Consulting nv

Team
Verdickt & Verdickt Architecten
Bureau BouwtechniekBureau Bouwtechniek
Peritas Ingenieursbureau
dhulst’

Foto’s
© Hugo Van Beveren
© FEKA

Uniek appartementencomplex pal op het Viaduct-Dam, met zicht op Park Spoor Noord

De vraag

“Nieuwbouw complex met twee duplexwoningen en drie appartementen”

Op de hoek van Viaduct-Dam 58 aan de ene en de Lazarusstraat 26 aan de andere kant, werd een bestaande woning gesloopt en een modern, kleinschalig nieuwbouwcomplex gezet, met twee duplexwoningen op de eerste en de tweede verdieping en drie appartementen op de derde, vierde en vijfde verdieping. De ultieme troef – wonen pàl bovenop een viaduct – werd hier volop in de kijker gezet, door de terrassen op de kop, de vele ramen rondom rond én het grote dakterras met een spectaculair zicht van 360°.

Het gebouw

“Uniek, spievormig hoekpand met luxueuze feel en een spectaculair zicht op Park Spoor Noord”

Bouwen én vakkundig balanceren bovenop een viaduct, dat doe je niet elke dag. De appartementen van deze nieuwbouw liggen dan ook verspreid over twee straten, waarvan de Lazarusstraat twee verdiepingen lager ligt dan het Viaduct zelf. De inkom van de twee duplexen op de eerste en tweede verdiepingen bevinden zich dus in de Lazarusstraat, terwijl de drie appartementen hun ingang en adres hebben bovenop het Viaduct.

Het gebouw zelf heeft een luxueuze look, dankzij z’n stijlvolle, donkerbruine gevelsteen die mooi aansluit bij de originele bakstenen muur en smeedijzeren trap van het viaduct zelf. Oud en nieuw op hun best, dus!

Voor de ramen werd er gekozen voor aluminium buitenschrijnwerk met dubbele beglazing, waarrond een houten kader geplaatst werd. Ook de terrassen op de kopzijde hebben dit mooie, opvallende houten kader in padoek. En wie goed kijkt, ziet dat de gevel van de onderste twee duplexen licht gevoegd werd, tegenover de donkere voegen van de drie bovenste appartementen: een subtiele knipoog naar de verschillende woonvormen.

Lekker veel licht

Met zoveel ramen rondom rond, heb je hier vanuit zowat elke kamer in de appartementen een spectaculair zicht, naast massa’s lichtinval natuurlijk. Qua afwerking werd er overal gekozen voor kwaliteit: een mooie doorlopende laminaatvloer in imitatie-eik, volledig geïnstalleerde keukens met strakke, greeploze kastfrontjes en toestellen van Siemens, en subtiele designdetails, zoals witte plafondspotjes en matzwarte kranen in de badkamers.

Zowel de duplexen als de appartementen hebben twee slaapkamers en een overdekt terras op de kopzijde, met uitzondering van de duplex op het gelijkvloers. Daardoor focust dit soort woning zich vooral op tweeverdieners, met een baby of een hond bijvoorbeeld. De onderste twee terrasjes hebben dankzij de claustragevel wel licht, maar weinig inkijk, terwijl de bovenste twee terrassen voluit gaan voor veel ramen en een zicht op het park en het viaduct. Hier is het mensenkijken in stijl, dus! Bovendien heeft het bovenste appartement nog een éxtra knaller van formaat: een spectaculaire dakterras met een zicht van 360°. Het halfhoge muurtje hierboven bestaat afwisselend uit stukjes claustra waardoor het licht mooi wordt gefilterd en is een rappel met de andere stukjes claustrumgevel in het gebouw.

Duurzaamheid

“Groendak with a view”

Het dak is deels een groendak, waarbij er sedummatten werden gebruikt, waarop het groen nu volop aan het groeien is. Het kiezelbed is een mooie touch, dat tegelijkertijd het watervolume ook goed bijhoudt.

Gerealiseerde oppervlakte

• 653 m²

De buurt

“Het bruisende, groene Antwerpen Noord op z’n best”

Met het groene Park Spoor Noord dat zich hier uitstrekt recht voor je deur, heb je hier bovenop het Viaduct een absolute toplocatie te pakken. Een heerlijke buitenplek om te wandelen of te sporten en ook aan hippe cafeetjes of restaurants geen gebrek hier, zowel in het park zelf als aan de andere kant van het Viaduct, op het Damplein. Daarnaast is Antwerpen Noord een bruisende buurt, met allerlei buurtwinkeltjes, de wekelijkse markt op het Sint-Jansplein om de hoek en allerlei openbaar vervoer én invalswegen vlakbij.

Applaus voor de chauffeurs

Door z’n specifieke ligging, een viaduct dat je niet zomaar kunt afsluiten voor verkeer en de smalle straatjes met hun korte bochten beneden, was deze werf ook een logistieke uitdaging. De minutieuze planning en chauffeurs met perfecte manoeuvreer- en parkeerskills waren hier dan ook heel welkom!

Fotogalerij