Sociaal woonproject met 6 koopappartementen

Status
Opgeleverd januari 2014

Opdrachtgever
Arro Antwerpen
Woonhaven
MHA

Team
Collectief Noord Architecten
Sweco Belgium
Archiline
dhulst’

Foto’s
© Luc Roymans

Van militair hospitaal tot sociaal woonkwartier

Op de site van het voormalige Militair Hospitaal in Berchem tussen de Posthofwijk en Zurenborg werd een volledig nieuwe woonwijk gerealiseerd: het ‘Groen Kwartier’. Onze opdrachtgever Arro Antwerpen investeerde in de wijk met het bouwen van sociale koopwoningen. Als eerste project werd aan de Lange Leemstraat een gebouw met 6 koopappartementen met bijhorende fietsenstallingen gerealiseerd.

Sinds 2007 onderging het Militair Hospitaal een metamorfose en werd het omgevormd tot het ‘Groen Kwartier’: een woonwijk met meer dan vijfhonderd wooneenheden, een ondergrondse parkeerruimte en bijna 2 hectare openbaar groen. Het is een unieke stadswijk geworden die symbool staat voor rust, creativiteit en architectuur.

Hier wordt een grote diversiteit aan woningtypes aangeboden: sociale woningen, appartementen, lofts en woningen met tuin. Een appartement in dit sociaal woonproject omvat een leefruimte met keuken, een terras aan de parkzijde, 3 slaapkamers, badkamer, toilet en bergruimte. Een gemeenschappelijke fietsenstalling tref je aan de overzijde van de straat.

Bij de herbestemming van deze historische site voor Antwerpen werd het authentieke karakter zoveel mogelijk bewaard. Deze sociale woningen verhogen ook de diversiteit en dragen bij tot de open geest van het ‘Groen Kwartier’. Zo werd ook de publieke leefruimte autovrij gemaakt voor zowel bewoners als bezoekers.